Recept na brynzové halušky se zavřenýma očima pro Itala



Kamarádka volá z Říma: „ Víš, co je nejlepší květnová věc?" Bez váhání ze mě vyletí: „Brynza!" Záchvat smíchu na druhém konci: „Ne! Láska!” Svitlo mi. Je květen a ona potkala toho pravého. Spolu s italským přítelem přiletí na Slovensko a chce mu uvařit halušky s brynzou. Na pravé si netroufá, chce můj recept na ty, co při přimhouření očí chutnají jako nefalšovaná slovenská brynzová klasika. „Jak mu přeložím slovo brynza?" zeptá se. Nezaváhám: „Ricotta di pecora, čerstvý ovčí sýr." Zasměje se znovu. „Pecora, ovce. Z toho pecorino, ovčí sýr?" reaguje. Zasměju se: „Přesně tak!" Jsou spolu pořád, kamarádka tvrdí, že o tom rozhodly moje halušky. Tak nevím. Vyzkoušíte?

Nejčtenější články